Bjarne Øen

Bjarne Øen var en anerkjent norsk hardingfelemaker født 10. august 1921 i Voss, Norge. Han var en selvlært håndverker som begynte å bygge hardingfele på 1950-tallet. Hans instrumenter var høyt verdsatt for deres eksepsjonelle lydkvalitet og vakre håndverk.

Øens interesse for hardingfele begynte i ung alder, og han ble inspirert av den tradisjonelle musikken fra hjembyen. Han studerte kunsten å bygge hardingfele ved å undersøke gamle instrumenter og eksperimentere med forskjellige materialer og teknikker. Etter hvert utviklet han sin unike byggestil, som inkluderte elementer fra både tradisjonelle og moderne teknikker.

Øens fele er kjent for sin varme og rike lyd, og hans instrumenter spilles av mange av Norges fremste folkemusikere. Hans rykte som dyktig håndverker og hans engasjement for å bevare tradisjonen med hardingfele tjente ham utallige priser og utmerkelser gjennom karrieren.

I 1984 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull for sitt bidrag til norsk musikk og håndverk. I 1986 mottok han Norges Husflidslags hederstegn for sine bidrag til tradisjonelt norsk håndverk.

Han vant også flere priser for sine hardingfelebidrag i ulike konkurranser, inkludert den nasjonale konkurransen for hardingfelebygging i 1990 og 1995.

Bjarne Øens hardingfeler er fortsatt høyt verdsatt og ettertraktet av musikere og samlere over hele verden.

Bjarne Øen døde 1. mai 2006, 84 år gammel. I dag er hans hardingfeler svært verdifulle for musikere og samlere over hele verden.

 

Back to blog